afbeelding logo massagepraktijk het Zoete

Massages bij het Zoete

Ayurvedische ontspanningsmassage

Het woord Ayurveda is een samenvoeging van twee woorden uit het Sanskriet: "ayu" (leven) en "veda" (kennis). De letterlijke betekenis is "levenskennis" of "wetenschap van het leven".

Ayurveda is de oudste medicinale wetenschap die is overgeleverd en stamt uit de hoogontwikkelde Oud-Indiase cultuur. Ongeveer vijfduizend jaar geleden is zij voor het eerst op schrift gezet. Deze vier heilige teksten worden de Veda’s genoemd.

De meeste uitgangspunten voor de Ayurvedische praktijk zijn te vinden in het vierde boek van de Veda’s, de "Atharveda".

Een Ayurvedische Marma massage werkt op zowel fysiek als ook psychisch niveau en staat bekend om haar preventieve werking. De Marma massage stimuleert onder andere de bloedsomloop en het lymfestelsel, de opname van voedingsstoffen, de doorbloeding van de organen en activeert de afscheiding van gifstoffen. Ook heeft zij een positieve werking op ons zenuwgestel.
Massage maakt het lichaam zuiverder en krachtiger.

Hoofdmassage

Met een hoofdmassage wordt er een lichte druk uitgeoefend met de handen en vingers op de rug, nek, schouders, armen, hoofd en gezicht,, afgewisseld met ontspannende strijkingen.
Door de Hoofdmassage worden blokkades opgeheven welke zich kunnen uiten in hoofdpijn, stijve nek, gespannen spieren in de rug en andere stress gerelateerde klachten.

Deze massage werkt door in het hele lichaam en kalmeert zowel lichaam en geest.

De effecten van een Hoofdmassage zijn: een heldere geest, er gaat een vitaliserende werking vanuit. Het veroorzaakt een totale ontspanning: het kalmeert lichaam en geest

Shirodhara (hoofdbehandeling)

De Shirodhara is een geest ontspannende, stress verlichtende, reinigende en verjongende therapie.

Shiro betekent hoofd en dhara staat voor vloeiende stroom. Letterlijk betekent het ‘een stroom op het hoofd’. Bij een Shirodhara behandeling giet je met behulp van een speciale regelbare Ayurveda tool een continue stroom van warme Ayurvedische kruidenolie op het voorhoofd (op de plaats waar het derde oog zich bevindt: het gebied van de Ajna Chakra). Door het ontspannende effect van de warme olie op het voorhoofd worden ook onze gedachten gezuiverd, waardoor mentale druk wordt verlicht.

Na een shirodhara-behandeling voelt u zich lichamelijk en geestelijk lichter en helderder. De behandeling vult de weefsels aan, zorgt voor verjonging, optimaliseert de circulatie van voedingsstoffen voor lichaam en geest.
Afvalstoffen worden sneller afgevoerd waardoor voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen en celregeneratie wordt bevorderd. Je kunt Shirodhara ook zien als een soort ontspanningsmassage voor ons mentale en emotionele lichaam.

Shirodhara stimuleert de werking van de hypofyse en de hypothalamus die onder meer de hormoonbalans in ons lichaam regelen. Door de Shirodhara behandeling wordt bijvoorbeeld de afscheiding van serotonine gestimuleerd, een ‘feelgood’ hormoon dat ons gevoelens van rust en welbehagen geeft.

Shirodhara is een belangrijke en zeer effectieve Ayurvedische behandelmethode die kan worden ingezet bij de meeste neurologische problemen/ psychische klachten, stress, zenuwspanning en slaapstoornissen. Shirodhara kan ook uitstekend als preventieve behandeling worden toegepast om voorgenoemde klachten te voorkomen.

Een Shirodhara behandeling wordt aanbevolen bij: stress en spanning, slaapproblemen, geheugenzwakte, hoofdpijn en migraine, nerveuze aandoeningen, futloosheid, sinusitis, vermoeidheid, depressie, vastzitten van emoties / epilepsie, geheugenverlies, ADHD en het ontwikkelen van intuïtie

Voordelen: Shirodhara zorgt voor eliminatie van hoofd- en vaat ziekten die nek, ogen, oren, neus en zenuwsysteem beïnvloeden. Het gaat stress tegen en de effecten daarvan op het zenuwstelsel. Het verlicht tevens slapeloosheid, astma, haarproblemen, spanning, bezorgdheid, woede, chronische hoofdpijnen, reuma en hoge bloeddruk. Het zorgt voor mentale ontspanning.

Door de hoofdbehandeling ontstaat een gevoel van helderheid en openheid en maakt het lichaamsnatuurlijke gevoel van balans en harmonie wakker.

De Shirodhara behandeling laat je in een staat van vrede en kalmte drijven en het kalmeert de psyche. Shirodhara wekt een meditatief gevoel op.

Voetreflexmassage

De voetreflex massage gaat uit van het principe dat de reflexpunten op de voeten corresponderen met onze organen, klieren en overige structuren in ons lichaam.
Er stroomt een constante energie door onze energiebanen die samenkomen als reflexpunt in onze handen en voeten.

Wanneer er blokkades ontstaan, als gevolg van spanning, ontstaat er een ziektebeeld. Door het behandelen van de corresponderende reflexpunten worden de blokkades afgebroken en wordt het zelf genezend vermogen van het lichaam weer aangesproken.

Voetreflexmassage is heel goed toepasbaar bij hoofdpijnklachten, allergie, darmklachten, stress gerelateerde klachten, rug, nek en schouderklachten, menstruatie klachten, spier- en gewrichtspijn, verkoudheid en slapeloosheid

Lymfemassage en -drainage

Lymfedrainage is het intensief, gedurende langere tijd, masseren van de lymfe reflexen in de voet en het onderbeen. De bedoeling is om op door deze massage de lymfe en het lichaam grondig te reinigen. De massage gebeurt met behulp van vette niet in de huid trekkende massageolie.

Waarom passen we lymfedrainage toe?

Het is belangrijk voor de reiniging van het lymfesysteem en opheffen van lymfecirculatiestoornissen.
Lymfemassage wordt daarom toegepast tijdens en na ziekte, voor en na operaties, tijdens en na een vastenkuur, na medicatie, infecties en/of ontstekingen. Maar ook bij zwangerschap (in de laatste drie maanden van de zwangerschap), bij doorbloedingsproblemen en verschillende vormen van oedeem.
Lymfedrainage werkt ook preventief: het verhoogt de weerstand.

Lymfedrainiage verhelpt een onevenwichtig zenuwstelsel, chronische vermoeidheidsklachten, bij regelmatige of chronische verkoudheid en verstopping van de bijholtes. En ook bij pijn, zowel chronisch als acuut.

afbeelding interieur yogaruimte het Zoete